Minden, ami emberi kéz alkotta idővel elhasználódik és tönkremegy. Így van ez az épületek és azok szerkezete esetében is, ebből fakadóan a tulajdonos szinte biztos szembe találja magát a tetőfelújítás kérdésével. Az, hogy a tetőfelújítás szakembert igényel, nem kérdés, hiszen speciális tudást igényel, ezt mindenki tudja. Azonban a szakember mellett sok információra is szükség van már a folyamat legelején, vagy inkább a nulladik fázisban.

Tetőfelújítás kérdések

– szükséges-e lebontani a teljes tetőszerkezetet vagy megmenthetőek-e egyes elemei,

tetőfelújítás

– meg kell tudakolnunk, hogy szükséges-e építési engedélyezés a tetőfelújításhoz,

tetőfelújítás

– vagy hogy hol helyezhetjük el legközelebb a bontás során keletkezett törmeléket.

A tetőfelújítás akár részleges, akár teljes formában történik, mindenképpen költséges fázis egy épület életében, ezért minden információt beszerezve érdemes előre mérlegelni, hogy ne később keletkezzenek plusz költségek.

tetőfelújítás

Maga a tetőfelújítás mindenképpen egy alapos átvizsgálással veszi kezdetét, melynek során, kiderül, hogy vannak-e megmenthető elemek és melyek azok. Ehhez rétegről rétegre haladva el kell távolítani az idő vasfoga által elavult fedőanyagokat -cserepet, palát, hullámlemezt stb.-, megszabadulunk a korhadástól meggyengült anyagoktól is, mint a lécek. Az így kapott lecsupaszított szerkezetet meg kell tisztítani alaposan, hogy láthatóvá váljanak a szarufák és gerendák teljes valójukban. Amennyiben a korhadás a szarufán és/vagy gerendán is megjelent, akkor azokat is mindenképp ki kell cserélni, hiszen a tetőszerkezet stabilitását nem szabad félvállról venni. Amit ebben a pillanatban magunk előtt látunk az az anyag, amivel el lehet kezdeni dolgozni. Ekkortól indul a valódi alkotómunka a tetőfelújítás folyamatában.

Megerősítve a megmaradt szerkezetet elkezdhető az új lécezés, amelyre immár biztonságosan felhelyezhető az új borítás.

20171208_140435

Kiváló példa e munkafolyamatokra a Martonvásáron általunk megújult magtár épület.
Ahogyan azt a képek is jól mutatják a magtár teljes tetőfelújítást igényelt, hiszen a tetőszerkezet igen rossz állapotban volt, így mindenképp szükségessé vált a hibás faszerkezeti elemek cseréje. A szerkezeti elemek cseréje után már nem volt akadálya az új lécezésnek, amelyekre a T20-as trapézlemezek lettek felillesztve.

Hasonló munkát igényelt a Tordason tetőfelújítást kapott gazdasági épület, igaz, itt részleges tetőfelújítás is elegendő volt első menetben. Mivel a szerkezetet itt sem kímélte az idő és az időjárás, elkerülhetetlen volt a faszerkezet javítása, hogy kezdetét vehesse az új lécek felhelyezése, azt követően pedig a tető megkaphassa T20-as Antracit lemez borítását. A trapézlemez és a síkpala közé egy T falc-os oromszegélyt készítettünk, hogy az megakadályozza a víz befolyását a síkpala és a trapézlemez fedés alá, majd a T falc szerelését követően a helyére került az összes T20-as trapézlemez. Mindemellett a beázás lehetőségének minimálisra csökkentése céljából a trapézlemezeket dupla átfedéssel helyeztük fel.

A Budapesten épült új iskolaépület szendvicspanel tetőfedést kapott bevilágítórendszerrel. Itt az előzetes felmérést a szendvicspanelek legyártása követte a munkafolyamatok sorában. Az elkészült szendvicspaneleket a helyszínre szállítottuk, hogy feldaruzással a tetőszerkezetre kerülhessenek, ahol minden egyes darabot tökéletesen a helyére illesztettünk. Egyedi, élhajlított elemek készítésével zártuk le a tetőpanel és a bevilágító ablakok oldalainál kialakult éleket, valamint TYTAN anyagokat használtunk fel a csatlakozási pontok tömítésének a kialakításához.